Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Europska unija: Zajedno do fondova EU

Istraživanja i edukacije o industrijskoj baštini Rijeke

Radionice i seminari

Različite vrste edukativnih radionica i seminara osmišljene su tragom istraživačke djelatnosti Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, čiji je cilj upoznavanje šire zajednice s razvojem broda Galeb kao kulturno-turističke destinacije te prezentacija i valorizacija industrijske baštine. Uz edukaciju najmlađih uzrasta, naglasak je na edukaciji turističkih vodiča i djelatnika u turizmu. Radionice za djelatnike u turizmu izvode se radi proširivanja turističke ponude grada Rijeke temama iz industrijske baštine i nematerijalne baštine, čime se obogaćuje sadašnja turistička ponuda.

Seminar Riječka industrijska baština – edukacija za djelatnike u turizmu fokusirao se na upoznavanje djelatnika u turizmu sa šetnicom, objektima u procesu prenamjene te temama povezanim s industrijskom baštinom grada Rijeke u kontekstu stvaranja jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda koji doprinosi prepoznatljivosti, posjećenosti i razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Prva edukacija za djelatnike u turizmu održana je 28. i 29. studenog 2018. u suradnji Centra za industrijsku baštinu i Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci. Edukacija je trajala dva dana, prvi se dan obišla buduća kulturno-turistička ruta pod vodstvom Ivane Golob Mihić i Velida Đekića, dok je drugi dan u prostorima RiHuba održan niz predavanja. Drugi seminar održan je 11. veljače 2019. u prostorima Kampusa na Sveučilištu u Rijeci. Za djelatnike u turizmu pripremljen je niz predavanja. Predstojnica Centra za industrijsku baštinu, prof. dr. sc. Julija Lozzi Barković održala je predavanje o Istočnoj industrijskoj zoni grada, a ravnatelj Muzeja grada Rijeke, mr. sc. Ervin Dubrović predavanje o Andriji Ljudevitu Adamiću. Drugi je dio programa započeo predavanjem mr. sc. Velida Đekića iz Muzeja grada Rijeke na temu Povijesno-turistički hod riječkom industrijskom kolijevkom, nakon čega je uslijedilo izlaganje Kristine Pandža na temu Prve godine u riječkim tvornicama nakon Drugog svjetskog rata.

Drugi vid radionica usmjeren je na razvijanje interpretacije industrijske baštine grada Rijeke s posebnim osvrtom na prenamjenu broda Galeb i palače Šećerane. Rijeka je tako u drugoj polovici rujna 2018. ugostila međunarodne volontere, mlade profesionalce koji su sudjelovali u Ljetnoj školi inovativne interpretacije industrijske baštine. U suradnji s Culture Hub Croatia, platformom za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu te organizacijom European Heritage Volunteers organizirana je dvotjedna radionica inovativne interpretacije riječke industrijske baštine, rezultat čega je dokument s prijedlozima i idejama kako predstaviti novoobnovljene objekte 2020. godine. Ljetnu školu pohađalo je deset volontera iz Njemačke, Italije, Mađarske, Čilea, Kine, Tajvana, Rusije i Hrvatske. Glavna ideja radionica bila je interpretirati objekte te potaknuti, zainteresirati, zabaviti i uključiti korisnike. Radioničkim tipom edukacije obuhvatile su se teme osnova interpretacije baštine, interpretacijskog planiranja te kulturnog turizma, temeljeći se na baštinskim potencijalima motornog broda Galeb te kompleksa nekadašnje Rafinerije šećera.