Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Europska unija: Zajedno do fondova EU

Sveučilište u Rijeci

Jučer

Sveučilište u Rijeci osnovano je 17. svibnja 1973. godine. Pod nazivom Vladimir Bakarić sveučilište je djelovalo od 1983. godine do početka devedesetih godina, kada se naziv ponovo mijenja u Sveučilište u Rijeci. Od prvih dana usmjerava svoje obrazovno i znanstveno djelovanje na područje tadašnje Zajednice općina Rijeka i uključuje područje zapadne Hrvatske, posebice područje Hrvatskog primorja, Istre, Like i Gorskog Kotara te kvarnerskih otoka.

Do osamostaljivanja Republike Hrvatske riječko se Sveučilište sastojalo od deset fakulteta (Ekonomski, Hotelijerski, Građevinski, Medicinski, Pedagoški, Pomorski, Pravni i Tehnički fakultet) u Rijeci i dva (Fakultet ekonomije i turizma i Pedagoški fakultet) u Puli, potom dvije sveučilišne knjižnice (u Rijeci i Puli). Već u to doba u sastavu Sveučilišta djeluje i Studentski centar Rijeka, a zadaća mu je ponajprije briga za studentski standard (smještaj, prehrana i povremeno zapošljavanje studenata). Krajem devedesetih Pedagoški fakultet u Rijeci mijenja naziv u Filozofski fakultet, a isto čini i onaj u Puli.
U vremenu nakon osamostaljenja Hrvatske Sveučilištu se pružaju nove mogućnosti i ono nastoji ojačati svoje obrazovne, istraživačke i znanstvene mogućnosti. U tom pogledu posebice se ističe povećanje broja nastavnika i istraživača, ali i jačanje obrazovne i istraživačke opremljenosti.

Krajem devedesetih godina, pored brojnih mladih ljudi tada zaposlenih na Sveučilištu, snažno se radi i na povratku uglednih hrvatskih istraživača iz svijeta. U isto vrijeme i Rijeka, iako ostaje kozmopolitski grad, djelomice mijenja svoj identitet: ovo nekada industrijsko središte počinje usmjeravati svoj fokus na uslužne djelatnosti. Napuštena industrijska zdanja postaju vrijedna kulturna baština, a nerijetko i jedinstvena scena za brojna kulturna događanja i znanstvene skupove. U takvim okolnostima Sveučilište nastoji u što većoj mjeri potaći razvoj društva znanja i time aktivno sudjelovati u razvoju grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Godine 2003. započinje izgradnja sveučilišnog kampusa na Trsatu, na prostorima bivše vojarne koju Sveučilište dobiva na korištenje. Zahvaljujući preuzetim prostorima, već 2005. godine ustrojava se nova članica Sveučilišta, Akademija primijenjenih umjetnosti kao prva takva ustanova u Republici Hrvatskoj. Istodobno započinje intenzivna primjena načela Bolonjskog procesa i transformacija svih studijskih programa.

Godina 2006. donijela je daljnje promjene ustroja pa je u rujnu Visoka učiteljska škola u Rijeci postala Učiteljski fakultet. Krajem 2007. godine Sveučilište u Rijeci osniva svoje prve odjele, čiju okosnicu čine Odjel za matematiku, Odjel za fiziku, Odjel za informatiku te, osnovan početkom 2009. godine, Odjel za biotehnologiju. Krajem 2010. Godine, Akademiji primijenjenih umjetnosti na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na Trsatu pridružili su se Filozofski i Učiteljski fakultet, smješteni u zajedničkom objektu. Godine 2011. na Kampus se preselio i Građevinski fakultet, koji se nalazi u zasebnom objektu. Četiri sveučilišna odjela, smještena u zajedničkoj zgradi, Odjel za biotehnologiju, Odjel za fiziku, Odjel za informatiku i Odjel za matematiku, doselila su se na Kampus početkom 2012./2013. akademske godine.

Danas

Sveučilište u Rijeci danas ima devet fakulteta, Akademiju primijenjenih umjetnosti, četiri sveučilišna odjela, Sveučilišnu knjižnicu i Studentski centar.

Misija i vizija

Misija

Sveučilište provodi znanstvena, umjetnička i razvojna istraživanja, posebice programe od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, umjetničko stvaralaštvo i stručni rad te na njima utemeljeno preddiplomsko, diplomsko i poslijediplomsko obrazovanje. Svoje zadaće sveučilište ostvaruje u skladu s potrebama održivog razvoja zajednice u kojoj djeluje. Sveučilište integrira funkcije svojih sastavnica, posebno fakulteta, akademija i odjela te osigurava njihovo jedinstveno i usklađeno djelovanje; donosi strateške i razvojne odluke o akademskim pitanjima i o profiliranju znanstvenih istraživanja, o financijskom poslovanju i pravnom prometu, o investicijama i razvojnim planovima te u nastupu prema vanjskim partnerima u znanstvenim djelatnostima i visokom obrazovanju. Sveučilište osigurava unutarnju i vanjsku mobilnost studenata i nastavnika, racionalno korištenje ljudskih i materijalnih resursa, razvoj multidisciplinarnih studija te nadzor i stalni rast kvalitete, konkurentnosti i međunarodne kompetitivnosti nastavnoga, znanstvenoga, umjetničkog i stručnog rada. Sveučilište razvija jedinstveni informacijski i knjižnični sustav.

Vizija

Sveučilište u Rijeci bit će istraživačko sveučilište, s jasnim istraživačkim profilom usmjerenim na održivi razvoj, koje provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na ishodima učenja i koncepciji cjeloživotnog obrazovanja.
Aktivnom suradnjom s gospodarstvom, partnerstvima za razvoj zajednice, uključivanjem u Europski istraživački prostor i Europski prostor visokog obrazovanja, najvišom razinom organiziranosti i odgovornosti, Sveučilište u Rijeci pokazat će svoju javnu odgovornost i doprinijeti sociokulturnoj tranziciji u društvo znanja. Sveučilište u Rijeci bit će dinamično sveučilište koje sustavno i organizirano potiče mobilnost i razvijanje istraživačkih karijera te omogućuje izražaj talenta i poduzetničke energije svakog pojedinca (nastavnika, asistenta, administratora i studenta).